onsdag 10. februar 2016

Red Rising (Red Rising #1). Pierce Brown (2014)


I kjølvannet av de underholdende og originale Hunger Games bøkene har forlagene konkurrert med hverandre om å finne den neste store dystopiske ungdomshiten. Mye av det er dårlig, mesteparten helt uleselig (Divirgent, Maze Runner),  men blant all driten finner du også Red Rising. Denne boka er Hunger Games for et voksnere publikum og den er bedre på nesten alle vis. 

Darrow er en del av den laveste kasten i et rigid klassesamfunn. Etter å ha innsett at han og medlemmene av den røde arbeiderkasten er blitt lurt av overklassen i gullkasten i århundrer, samt å ha blitt utsatt for noen spesielt hårreisende personlige overgrep, vier han seg til revolusjon og blodig hevn. Siden underklassene er miltært og teknologisk fullstendig underlegne er klassisk væpna revolusjon utelukket, men motstandsbevegelsen har en annen plan. Stopper her av fare for spoiling. Red Rising har bevart Battle Royal-elementet, hvor ungdom må slakte hverandre til underholdning for voksne, men har gitt det en mer interessant ramme og en bedre bakhistorie. Det er en mening bak jævelskapen, heller en en dårlig unnskyldning for et realityshow, som i Hunger Games. Volden er mørkere og grovere enn i Hunger Games og det er mindre ungdommelig syting.  

Klassesamfunnet er godt bygget opp og interessant og de interne maktkampene innad i overklassen gir boka ekstra kjøtt på beina.  Overgrepene og undertrykkelsen er dramatisk nok til at vi virkelig har lyst til å se gullkasten lide, men, Brown tar smarte grep som gjør bildet mer komplekst og hindrer at dette blir en kjedelig svart/hvitt, snille mot slemme bok.   Det tok femti sider, men etter det var jeg hekta og leste hele greia ut i en omgang. 

Bok to i serien "Golden Son" har vært ute i ett års tid, og er en solid oppfølger, den siste boka i serien"Morning Star" traff bokhyllene for få dager siden.  

http://witadmistfolly.blogspot.no/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar